the Lord of Fools Productions


 

In 2006 vonden de Middelburgse auteur en singer-songwriter Robbert Jan Swiers en zijn plaatsgenoot kunstenaar en vormgever Ramon de Nennie elkaar in een samenwerking op het gebied van kunst, poëzie en muziek. Ramon gaf in dat jaar op een bijzonder manier vorm aan de songteksten van Robbert Jan. Dat leverde The Fine Art of Being Satisfied op. Op 19 mei 2006 werd het kleurrijk vormgegeven songbook (mét daarin opgenomen de CD Naked) gepresenteerd in de overvolle ovaal van De Drvkkery.

Daarna kwam de samenwerking pas goed op gang. Ze besloten hun samenwerkingsverband The Lord of Fools Productions te noemen, naar het manneke dat Ramon had getekend voor het nummer Whispering Winds. Diverse oprispingen die uit hun beider brein zijn ontsproten hebben inmiddels hun weg naar de buitenwereld gevonden.

Zo hebben zij onder meer het muziektheatergezelschap Swiers & De Nennie opgericht en zochten er gelijkgezindte muzikanten bij, die een aparte plek hebben in hun hart voor zowel muziek als beeldende kunst en theater.

Robbert Jan heeft in 2007/2008 gewerkt aan de CD Pilgrims, die hij grotendeels zelf heeft ingespeeld en opgenomen in Studio Balkengat van Henk van Boeijen, waar hij al jaren zijn liedjes opneemt. Henk heeft ook jaren als drummer met Robbert Jan gespeeld in de band The Beamholes, samen met bassist Jan Kuipers en gitarist Peter Urbanus. Voor de CD Pilgrims vroeg Robbert Jan aan Ramon (trekzak, mandoline, banjo, bodhrun, triangel én zang), Aagje Feldbrugge (viool), Machteld Durcrot (zang) en Sam Berhitu (zang en gitaarsolo) of zij een muzikale bijdrage wilden leveren. Ramon gaf de CD op zijn eigen, bijzondere wijze, vorm.

In hun eerste, nog kleine bezetting, bestaande uit Sam en Machteld (zang), Ramon (banjo en gitaar) en Robbert Jan (piano, gitaar en zang) verzorgden zij een kort optreden met highlights uit het zich toen nog ontwikkelende programma Pilgrims in theater Het Heerenlogement in Beusichem, in het voorprogramma van de populaire Zuid-Afrikaanse dichter/singer-songwriter Gert Vlok Nel; het was een succes. Op 9 december 2007 gaven ze een try-out in Theater De Wegwijzer van het gehele muziektheaterprogramma Pilgrims, waarbij tevens de CD werd gepresenteerd. Al weken voor aanvang was de voorstelling uitverkocht. De recensie van dat optreden was bijzonder lovend, vandaar dat ze op 18 maart 2008 nog een keer optraden. De bezetting was inmiddels uitgebreid met Aagje Feldbrugge, Henk van Boeijen en Jan Kuipers. Aagje nam daarna afscheid van het gezelschap om met haar band Trisjell verder aan de folkweg te timmeren en Jan Kuipers nam afscheid om zich toch vooral op zijn auteurschap te kunnen blijven concentreren. Jan Engelvaart nam als pianist in het gezelschap plaats, zodat Robbert Jan meer vrijheid heeft op het podium om zijn stem meer tot zijn recht te laten komen. Bert Hoogerheijde nam de plaats van Jan Kuipers in. Het gezelschap was compleet. Sindsdien zijn er in 2008 diverse optredens geweest, zowel in theaterverband als enkel met muziek.

Swiers & De Nennie slaan een brug tussen poëzie, muziek, theater en beeldende kunst. Tijdens de voorstelling wordt muziek en theater gemaakt, worden gedichten voorgelezen en filmpjes gedraaid. Swiers (piano, gitaar en zang) en De Nennie (film, theatrale elementen en zang) worden begeleid door Sam Berhitu (gitaar en zang), Henk van Boeijen (percussie en zang), Machteld Ducrot (zang), Jan Engelvaart (piano, synthesizer en zang) en Bert Hoogerheijde (bas en zang). Beeld, muziek en beweging vormen een aangename afwisseling voor oog en oor.

In dit deel van de website van Robbert Jan Swiers is volop aandacht voor de producten van The Lord of Fools Productions. Het betreft dan niet alleen de samenwerking in het muziektheatergezelschap, maar ook die op het terrein van poëzie en kunst, film en muziek, tekst en illustratie.

Kijk rustig rond en, als het u bevalt, zend dan eens een mailtje via contact.

Veel plezier bij het bekijken én beluisteren van de producten van Robbert Jan Swiers en Ramon de Nennie.