overzicht romans
   
   
De taal van het water
 

De taal van het water is de tweede verhalenbundel van Robbert Jan Swiers. De onderwerpen lopen uiteen van verontrustende verhalen als In den Olifant en Karin Floch en de onopgeloste zaak tot Sterfbed en Micky wil vliegen, die getuigen van de emoties die Het Leven met zich mee kan brengen. Behoorden de verhalen in de vorige bundel Een kwestie van schaal nog tot verschillende genres, in deze bundel kiest Swiers in hoofdzaak voor de huidige tijd. Een enkele keer maakt hij uitstapjes naar het verleden. Zo worden twee familiegeschiedenissen hier voor het eerst gepubliceerd onder de titels Zoon en Dysenterie en komt het oude Egypte voorbij in de verhalen De zonneboot en Ita, Toezichthouder op de Muziek van het Grote Huis. De verhalen zijn allemaal verrassend in hun onderwerpkeuze, beschrijving en plot.

Over De taal van het water: “De verhalen zijn zeer compact van opbouw en soms behoorlijk confronterend en geschreven in zeer verzorgde en goed toegankelijke taal. Deze paperback [is] een heerlijk buitenbeentje in het korte verhalen-genre.” J.J. Groen – NBD Biblion.

Over De taal van het water: “De kracht van de schrijver is magisch! [-] Het meest kenmerkende van de bundels van Robbert Jan Swiers is toch wel het hoge verteltempo en het verrassende, want je weet nooit waar het heen gaat.” Paul van Leeuwenkamp - Fantastische Vertellingen 36/15e jaargang – nummer 34 – juni 2015