10-11-1998
   
Schrijven op leesniveau
   

Het leven van Robbert Jan Swiers uit Middelburg bestaat bijna helemaal uit schrijven: „Vier dagen per week maak ik persberichten, brochures en boekjes voor de provincie, waar ik werk bij de afdeling voorlichting. En sinds de jaren tachtig schrijf ik kinderboeken, waarvan het eerste in 1994 uitkwam."

 
   

Paarden

 
 

Intussen staat op de omslag van meer dan tien kinderboeken zijn naam en hij kan dan ook royaal titels opnoemen, zoals De kinderen van de grote berg, Schimmelkaas en koude thee en Pleegzus op proef.
„Dat laatste boek gaat over paarden en daar had ik helemaal geen verstand van, ik heb dus eerst iemand geraadpleegd die er veel van af weet. Ik laat mijn manuscripten ook altijd eerst door kinderen lezen, die zeggen eerlijk wat ze ervan vinden en dan weet ik wat ik moet veranderen."

 
Voorlezen
 

En kennelijk slaan de boeken van Robbert Jan goed aan: „Ik kom steeds meer op scholen om voor te lezen, dat doe ik graag. In een groep acht las ik voor uit Pleegzus op proef, het was muisstil en zo af en toe hoorde ik een diepe zucht. Voor de afwisseling lees ik dan weer een stukje om te lachen. Mijn stijl is een mengeling van avontuur, humor en emotie. Ik vind het leuk om een kind dat in het ziekenhuis ligt heel erg voor het voetlicht te halen."

De boeken komen uit in reeksen als de Leeslijn, de Bison-reeks en Zoeklicht: „Dat zijn boeken die geschreven zijn voor een bepaald leesniveau en bedoeld om iets van te leren. En kennis overbrengen ligt me wel, dat zal wel komen omdat ik zelf onderwijzer geweest ben."
Robbert Jan schrijft de boeken in opdracht van een uitgeverij: „Het niveau wordt dan aangegeven, de dikte en soms het thema, maar meestal ben ik vrij in mijn onderwerpkeuze."

 
Griezelen
 

Zijn grote wens is om nog eens een boek te schrijven dat niet gebonden is aan zo'n reeks: „Je wordt dan niet zo meegezogen door bekende schrijvers met grote namen. Maar ja, uitgevers moeten je werk leuk vinden en dat is vaak persoonsgebonden. En een uitgeverij is een commercieel bedrijf, een boek moet geld opbrengen. Ik weet dat griezelen nu erg in is, maar dat schrijf ik dus niet."