02-10-2001
   
Spannende zeemansverhalen aan boord
Steffan ter Maat  
 
Schrijver Robbert Jan Swiers vertelt, verkleed als piraat, zeemansverhalen aan de leerlingen. foto: Willem Mieras
 

WEMELDINGE - „Bedankt voor de rondvaart, ik vond het heel leuk." Een bibliotheekmedewerkster van een van de Oosterschelde-bibliotheken neemt de enthousiaste reactie met een glimlach in ontvangst.

 
   

De bibliotheken hadden gisteren een rondvaart op de Oosterschelde gepland voor de zeven winnende basisscholen van de wedstrijd 'Bouw een boot uit een kinderboek' in het kader van de Kinderboekenweek.
De Kinderboekenweek, die vandaag begint en tot en met 12 oktober duurt, heeft het thema 'Ay-ay kapitein: boeken over boten'. De negen Oosterscheldebibliotheken namen gezamenlijk het initiatief om de Kinderboekenweek ook regionaal onder de aandacht te brengen. Ze schreven de botenbouw­wedstrijd uit voor de leerlingen van groep 7 en 8 van de verschillende basisscholen aan en nabij de Oosterschelde. Als de eerste groep van vier scholen de tocht heeft gemaakt, gaan de laatste drie scholen aan boord voor de rondvaart. Op het schip vertelt Els Frigge van Nationaal Park Oosterschelde allerlei wetenswaardigheden over de Oosterschelde. Aan de hand van een boekje moeten de kinderen vragen beantwoorden over vogels en andere (zee)dieren die te zien zijn en ook in bakken aan boord staan. De Middelburgse (kinder)boekenschrijver Robbert Jan Swiers is ook op het schip. Hij vertelt, verkleed als piraat, spannende zeemansverhalen.
De 11-jarige Christian de Nooyer van De Moolhoek uit Kapelle ziet er prachtig uitgedost uit. Hij heeft een echte kapiteinsjas van een van de onderwijzeressen aantrokken en hij draagt ook een kapiteinsmuts. „Ik heb al een paar keer op de boot van Vlissingen naar Breskens gevaren, maar ik vind dit ook heel leuk. De stuurhut vind ik het mooist en ik heb ook al met de kapitein meegekeken. Het is een leuke tocht en we hoeven vandaag tenminste niet te rekenen." De leiding van De Holtkamp in Goes is erg blij met de rondvaart. De school zit midden in het zes weken durende project 'Water'. Er zijn verschillende activiteiten en thema's rondom het project en de rondvaart past daarbij natuurlijk goed in het plaatje.

 
   

Spannend

 

De 11-jarige Cheyenne Dauwerse uit groep 8 van De Holtkamp-school vindt de boottocht wel interessant, maar ze is vooral onder de indruk van Robbert Jan Swiers. „Ik vind het heel spannend om een echte schrijver te ontmoeten. We mochten ook vragen aan hem stellen, maar dat heb ik niet gedaan omdat ik niet wist wat ik moest zeggen. Ik vind de boottocht zelf ook leuk. Dit is pas mijn tweede dag op de Holtkamp­school, omdat ik net van Rotterdam naar hier ben verhuisd en het zijn dus allemaal nieuwe dingen."