28-09-2005
 
Zes genomineerden Zeeuwse Boekenprijs
   
door Rolf Bosboom  
   

MIDDELBURG - Zes titels maken kans op de Zeeuwse Boekenprijs 2005: Meneer Joyce in Vlissingen van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes, Als sterren naar de hemel gaan van Rinus Ferdinandusse, Het verhaal van Zeeland van Jan J.B. Kuipers en Robbert Jan Swiers, De verdronkene van Margriet de Moor, Schijnbewegingen van Floortje Zwigtman en De elektrieke kus van Dorothee Sturkenboom.

 
 

De genomineerden werden gisteren bekendgemaakt door de jury, die dit jaar bestaat uit schrijfsters Nelleke Noorder-vliet, dichteres Emma Crebolder, recensent en universitair docent Frank Hellemans, commissaris van de koningin Wim van Gelder (voorzitter) en hoofdredacteur van het Zeeuws Tijdschrift Paul van der Velde (secretaris).
Voor de derde editie van de boekenprijs waren 43 titels ingestuurd. Dat is meer dan de voorgaande jaren (38 in 2004 en 20 in 2003). De geselecteerden van dit jaar staken volgens Paul van der Velde duidelijk boven de rest uit. Elk jurylid heeft een toptien gemaakt, waarbij de nummer 1 honderd punten krijgt en vervolgens aflopend tot tien punten voor de nummer tien. „Alle genomineerden hadden meer dan tweehonderd punten en hadden dus de duidelijke voorkeur van ten minste twee van de vijf juryleden."
Voor de boekenprijs komen alle boeken in aanmerking waarvan de inhoud of de auteur een link heeft met Zeeland. Doordat er boeken uit allerlei genres worden ingestuurd, klinkt nogal eens het verwijt dat de jury appels met peren vergelijkt. Van der Velde vindt dat geen onoverkomelijk bezwaar. „Het ene jaar wint een appel, het andere jaar een peer."
Ook deze keer staan uiteenlopende boeken op de zogeheten short-list. Meneer Joyce in Vlissingen, uitgegeven in de Slibreeks, is bijvoorbeeld een eigenzinnig essay over het kortstondige verblijf van schrijver James Joyce in Zeeland, in 1912.
Rinus Ferdinandusse portretteerde in zijn boek 21 vrouwelijke Hollywood-sterren, met veelal een ongelukkige levensloop. Jan J.B. Kuipers (twee jaar geleden ook genomineerde) en Robbert Jan Swiers schetsen op toegankelijke wijze de historie van Zeeland. In De elektrieke kus heeft de Brabantse historica Dorothee Sturkenboom de geschiedenis van het Natuurkundig Genootschap der Dames in Middelburg (1785-1887) opgetekend.
De proza-genomineerden zijn Margriet de Moor en Floortje Zwigtman. De Moor schreef een roman over de Zeeuwse watersnoodramp. Voor Zwigtman, afkomstig uit Middelburg, is Schijnbewegingen haar derde historische jeugdroman, die zich afspeelt in Londen, aan het eind van de negentiende eeuw.
De winnaar van de prijs, een bedrag van 2500 euro, wordt vrijdag 28 oktober bekendgemaakt in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunsten in Gent. Daar wordt ook het 55-jarig bestaan gevierd van het Zeeuws Tijdschrift, dat het initiatief heeft genomen tot de Zeeuwse Boekenprijs.
Het eerste nummer van het tijdschrift werd destijds ook in Gent uitgereikt.