29-10-2005
 
Duo wint Zeeuwse Boekenprijs
   
door Rolf Bosboom
 

GENT - Jan J.B. Kuipers en Robbert Jan Swiers hebben met Het verhaal van Zeeland de Zeeuwse Boekenprijs 2005 gewonnen. De uitslag werd gisteravond bekendgemaakt in Gent.
Daar vierde het Zeeuws Tijdschrift, de initiatiefnemer van de prijs, zijn 55-jarig bestaan.

De jury vond het boek van Kuipers en Swiers een 'met flair gebrachte' en 'trefzeker vormgegeven samenvattend werk over de geschiedenis van Zeeland, met oog voor het detail'. Aan de prijs is een bedrag van 2500 euro verbonden. Het verhaal van Zeeland was het enige compleet Zeeuwse boek onder de zes genomineerden: van Zeeuwse auteurs én over een Zeeuws onderwerp. Kuipers nam de prijs gisteren, bij afwezigheid van Swiers, alleen in ontvangst en toonde zich oprecht verrast. „Ik had mezelf nul kans toegekend, omdat de vorige winnaars steeds vrouwen en niet-Zeeuwen waren. Het is fantastisch."
De andere genomineerde boeken waren Meneer Joyce in Vlissingen van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes, Als sterren naar de hemel gaan van Rinus Ferdinandusse, De elektrieke kus van Dorothee Sturkenboom, De verdronkene van Margriet de Moor en Schijnbewegingen van Floortje Zwigtman.
De jury was zeer te spreken over het niveau van dit jaar, vooral als het gaat om non-fictie. Van der Velde citeerde collega-jurylid Frank Hellemans, die sprak van 'een grand cru om te koesteren'. Dick Anbeek van Middelburgse boekhandel De Drukkerij maakte gisteren bekend dat de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel dit jaar gaat naar Jan P. Zwemer, recent nog samen met anderen verantwoordelijk voor het boek Zeeland 1950 - 1965.