11-10-2007
 
Zes vragen aan Robbert Jan Swiers
 
Robbert Jan Swiers maakt sinds kort samen met de Middelburgse beeldend kunstenaar Ramon de Nennie muziektheater. Zondag is in Beusichem een eerste try-out.
 
Naam: Robbert Jan Swiers
Leeftijd: 48 jaar
Woonplaats: Middelburg
Beroep: provincieambtenaar, schrijver, singer- songwriter
 

door Rolf Bosboom

 

Waarom muziektheater?
”De combinatie die Ramon de Nennie en ik vorig jaar hebben gedaan tussen muziek en beeldende kunst, plus gedichten en kleine stukjes theater, is ons heel goed bevallen. Dat was naar aanleiding van The fine art of being satisfied, de uitgave van mijn verzamelde songteksten. Dat bleek een heel vruchtbare samenwerking te zijn en het sloeg behoorlijk aan. Toen hebben we gedacht: kunnen we samen iets neerzetten wat ons allebei versterkt. Het laatste jaar heb ik daarom intensief gewerkt aan een muziektheaterprogramma.”

 
Gaat het om allemaal nieuw werk?
”Ja, al zit er nog één nummer bij uit The fine art of being satisfied. De afgelopen tijd ben ik bezig geweest een nieuwe cd te maken, met als titel Pilgrims. Muzikaal gezien is die klaar, maar Ramon moet 'm nog verder vormgeven. Er staan vijftien nummers op. De meeste instrumenten heb ik zelf gespeeld. Daarnaast hebben Ramon, Aagje Feldbrugge (viool), Sam Berhitu (gitaar), Henk van Boeijen (percussie) en Machteld Ducrot (zang) eraan meegewerkt.”
 

Wat gaan jullie zondag precies doen?
”Het is een 'outtake' van een half uur van het grote programma dat we eind dit jaar op het podium willen brengen. Er zitten zes liedjes in, een paar films die Ramon daarbij heeft gemaakt en wat gedichtjes. Ook pre¬senteren we een klein cd'tje met vijf nummers van Pilgrims, onder de titel Cold cold rain.”

 

Een theaterprogramma stelt specifieke eisen. Hoe pakken jullie dat aan?
”Ik heb wel de podiumervaring van met een band of solo optreden. Verder heb ik vaker in kleine theaters gestaan, maar de stap naar ook echt beeldend bezig zijn, had ik nog niet gemaakt. We doen het wel professioneel. Het moet allemaal kloppen, dus geen amateuristisch broddelwerk. We willen iets goeds neerzetten, ook omdat er zondag mensen uit de theater- en muziekwereld in de zaal zitten om te kijken of wat we brengen landelijke potentie heeft.”

 
Jullie staan zondag in het voorprogramma van de populaire Zuid-Afrikaanse zanger en dichter Gert Vlok Nel. Hoe zijn jullie daar beland?
”Een vriend van mijn broer woont in Culemborg en is daar echt een spin in het web van mensen uit de muziek- en theaterwereld. Via hem kwamen we terecht bij het Heerenlogement in Beusichem. Dat had Gert Vlok Nel geboekt, maar die heeft een programma van een uur. Dat vond de programmeur een beetje kort, dus daarom zocht hij er iets bij.”
 
Wanneer is het complete programma te zien?
”Dat zal eind november of begin december zijn. Binnenkort hopen we dat zeker te weten. De première willen we in elk geval in Zeeland doen, in een klein theater in de buurt. Dat wordt tevens de cd-presentatie. Dan doen ook alle mensen mee die eraan hebben meegewerkt. Zondag spelen Ramon en ik het met z'n tweeën.”