20-04-2012
   

Circádâ mooiste Zeeuwse poster

   

door Rolf Bosboom

 
 

MIDDELBURG - De poster van de film Circádâ van Rob Maaskant is door het publiek gekozen tot mooiste Zeeuwse poster van 2011. De jury gaf de voorkeur aan het affiche van Film by the Sea.

Het was de vijfde editie van We Hangen!, de verkiezing die CBK Zeeland (het provinciale centrum voor beeldende kunst en vormgeving) jaarlijks in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek en de PZC organiseert. In totaal waren dit jaar 54 posters ingezonden.
 

De posters waren de afgelopen weken te zien bij CBK Zeeland. Het publiek kon zijn favoriete poster kenbaar maken door aldaar of bij boekhandel De Drukkerij in Middelburg een stemformulier in te vullen. Daarnaast was het mogelijk via de website van de PZC te stemmen. In totaal werden er bijna negenhonderd stemmen uitgebracht, waarvan ruim driehonderd ter plekke en de rest via internet.
De strijd ging vooral tussen Circádâ en Verweven, de poster rond het maken van een - door Janpeter Muilwijk ontworpen - wandtapijt voor de Nieuwe Kerk in Middelburg. Circádâ won uiteindelijk met vijf stemmen verschil. De film over een rondtrekkend theatergezelschap, opgenomen in Nieuw- en Sint Joosland, ging vorig jaar tijdens Film by the Sea in première.
Opvallend in de uitslag zijn de hoge scores van de filmposters. Behalve Circádâ waren er nog drie filmposters: Moira, Mrs Henderson en Cornelia. Allemaal eindigden ze in de top tien, respectievelijk als derde, vijfde en achtste.
Naast het publiek boog een jury, deze keer bestaande uit medewerkers van CBK Zeeland, zich over de ingezonden posters. Ook zij bleven in filmsferen, met de keuze voor het affiche van Film by the Sea. „Waar wij op hebben gelet is: brengt de poster over waar het evenement voor staat", motiveert Kathrin Ginsberg, directeur van CBK Zeeland. „Film by the Sea is daar heel goed in geslaagd."
De poster is ontworpen door het Zeeuwse kunstenaarsduo Paul en Menno de Nooijer. Alle elementen van film en het festival - de duisternis, de projectie, de literatuur - komen erin terug.
De winnende posters en de andere inzendingen zijn de komende twee weken nog te zien in het gebouw van CBK Zeeland aan de Balans in Middelburg. Het pand is geopend tijdens kantooruren.
Uitslag (top tien)
1.         Circádâ (85 stemmen)
2.         Verweven (80)
3.         Moira (57)
4.         Film by the Sea (53)
5.         Mrs Henderson (51)
6.         Welkom in Zeeland (39)
7.         De Rietdekker (39)
8.         Cornelia (34)
9.         lk zie ik zie wat jij ook ziet (31)
10.       FQB Night (31)