07-07-2016

07-07-2016

Jan J.B. Kuipers (links) en Robbert Jan Swiers. Foto Lex de Meester.

Robbert Jan Swiers en Jan J.B. Kuipers schrijven spannende historische romans. Om jongeren bij de tijd te houden.

Vroeger helpt verbeelding

Als je als uitgeverij nog een duidelijk historisch accent in je fonds wil aanbrengen. En het moeten boeken zijn die jongere lezers (12-18 jaar) bij de les houden. Dan is de kans groot dat je bij twee Zeeuwse auteurs terechtkomt. Jan J.B. Kuipers en Robbert Jan Swiers. Beiden gepokt en gemazeld in het schrijven van publieksvriendelijke lectuur. Sterker nog: ze hebben diverse onderwijsmethoden geschreven. En ze zijn kenners van het dichtbije en verre verleden. Het is geen toeval dat ze in 2005 de Zeeuwse Boekenprijs wonnen met het geschiedenisoverzicht Het verhaal van Zeeland.
Dus: toen uitgeverij Aspekt na ging denken over een serie historische jeugdromans, ging er al snel een telefoontje richting Zeeland. Of Kuipers en Swiers hun schouders onder het initiatief wilden zetten. Oké en geen probleem: beide auteurs hadden nog wel een verhaal liggen dat zo kon worden bewerkt of uitg­bouwd tot een deel van de nieuwe serie. Het algemene thema is: ‘In het heetst van de strijd – verhalen in tijden van oorlog en bezetting’. Morgen (vrijdag) worden in boekhandel de Drvkkery in Middelburg de eerste twee delen gepresenteerd.
Jan Kuipers (1953) had voor de pocketserie Vlaamse Filmpjes al eens het verhaal ‘Stormvanger’ geschreven. Voor de nieuwe gelegenheid heeft hij dat verhaal uitgebreid tot Waluch de Bard. Hoofdpersoon is Waluch, ‘een hoffelijke Menapiër’ van een jaar of veertien, die rond het begin van onze jaartelling vanuit Domburg naar Brittannië wil oversteken om daar de opleiding tot bard te volgen. De Menapiërs woonden in het noordwesten van het huidige België. Hij wordt ontvoerd en vervolgens gevangen genomen door Germaanse p­raten. Kuipers: „Ik probeer het voor-christelijke wereldbeeld naar voren te halen, met veel goden en magie. En toch ook met een opgroeiende knaap die ook voor jongeren van nu veel herkenbaars heeft.” Aan boord van het piratenschip ontmoet Waluch een andere gevangene, druïde Benorix. Pagina 29: denkt dus dat we aan de piraten zullen ontsnappen? “Tja, de toekomst voorspellen in deze omstandigheden is een beetje moeilijk, grinnikt Benorix. ‘Daarvoor zou ik eerst een stukje vlees van een boskat, een hond en een varken moeten eten. Dan moet ik op een stierenhuid slapen, om een voorspellende droom te krijgen. Ook moet ik de goden aanroepen…
Robbert Jan Swiers (1959) vertelt dat de nieuwe serie bestemd is voor `gasten die geschiedenis leuk vinden’. Zijn boek Tussen vuur en water speelt op Walcheren in de jaren 1940-1946. Het is gebaseerd op de dagboeken van zijn vader, Gerard Swiers (1925-2002). Vader Gerard en opa Geert spelen een belangrijke rol in de verzetskring Walcheren. Pagina 60: ‘Foute boel, zegt pa. ‘Dat klinkt naar een huiszoeking. Hij krijgt gelijk (…). Gerard schuift de vitrage wat opzij en ziet dat de soldaten hard op de deuren bonken. (…) Nog een paar huizen en ze komen bij hen. ‘We hebben net een nieuwe zending Trouw’, sist pa. ‘En kijk eens snel of de radio verstopt ligt.’

Jan van Damme
Jan J.B. Kuipers: Waluch de Bard, 158 pag.
Robbert Jan Swiers: Tussen vuur en water, Walcheren 1940-1946.
142 pag.
beide boeken: Uitgeverij Aspekt, 14,95 euro per stuk.
Presentatie: vrijdag 8 juli om 16.30 uur in de Drvkkery Middelburg.