10-12-2007

10-12-2007

Keus voor poëtische songteksten en sfeerrijke beelden

PILGRIMS Muziektheater van Robbert Jan Swiers, Ramon de Nennie e.a. De Wegwijzer, Nieuw- & Sint Joosland. door René de Dreu

De tijd dwingt iemand keuzes te maken. Dat kan lastig zijn. Het brengt twijfel en maakt van het leven een, soms barre, zoektocht. Robbert Jan Swiers lijkt in Pilgrims de tijd en de twijfel even de baas. In veertien songs houdt hij samen met zijn begeleidingsgroep en beeldend kunstenaar Ramon de Nennie de tijd gevangen. Elk lied zorgt voor een verstild moment met altijd de nadrukkelijke aanwezigheid van de singer-songwriter Swiers, omlijst door subtiele arrangementen voor backing vocals, viool, gitaren en percussie.
De Nennie vangt het gevoel en de emotie van de muziek in beelden. Ze getuigen van eenzelfde eenvoud en benadrukken daarmee de kracht die van de muziek uitgaat. In de try-out van Pilgrims zondagmiddag in Theater De Wegwijzer in Nieuw- en Sint Joosland liepen de beeldprojecties niet altijd even synchroon met de muziek, maar ook die technische problemen kreeg de show niet uit balans. Rode draad in dit muziektheater vormen de sterke nummers van Swiers. Hij ziet kans ieder nummer een eigen signatuur mee te geven, waarin hij zich weet te beperken tot de kracht van een melodie in combinatie met een passende tekst. Dat zorgt voor herkenning en tegelijk wat lucht bij de donkere en sombere Engelstalige teksten. In de combinatie met een letterlijke inkleuring door Ramon de Nennie worden de songs meer dan alleen ‘mooie’ liedjes.
Op het podium staan muzikanten die goed aanvoelen wat hun dienende rol in het geheel moet zijn. Aagje Feldbrugge (viool), Machteld Ducrot (backing vocals), Sam Berhitu (gitaar en backing vocals), Henk van Boeijen (cajon) en Jan Kuipers (bas) spreken dezelfde muzikale taal als de bedenkers Swiers en De Nennie.
Muziek en arrangementen roepen associaties op met Tont Waits, Nick Cave of Crosby Stills & Nash. Namen uit de jaren zestig en zeventig, een tijdvak waarin ook de muziek van Swiers geworteld is. Door juist het tijdloze aspect uit die muziek en de bijbehorende cultuur te halen, levert dit duo een eigenzinnige bijdrage aan het muzikale spectrum. Het theatrale krijgt, naast de beeld- en filmprojecties bovendien wat extra allure door het invoegen van korte voordrachten tussen enkele nummers.
De multi-getalenteerde Robbert Jan Swiers lijkt met deze muziek en zijn samenwerking met Ramon de Nennie een nieuwe weg ingeslagen te zijn. „We werkten al eerder samen en het blijkt voor beiden inspirerend te zijn. Ideeën genoeg dus, alhoewel ik daar nooit echt gebrek aan had. Ik ben er achter gekomen dat alles uitvoeren niet mogelijk is, dus toch maar keuzes maken.” Deze try-out in De Wegwijzer toonde dat in elk geval in de muziek een keuze is gemaakt voor poëtische songs in combinatie met sfeerrijke beelden.