18-12-2012

18-12-2012

Decreet toont kunst in woord en beeld

Tegen alle verdrukking op cultuurgebied in slaagt de redactie van Decreet (Machteld van der Wijst, Hans Bommeljé, Ramon de Nennie en Robbert Jan Swiers) er al ruim drie jaar in een prachtig Zeeuws kunsttijdschrift uit te geven. De jongste editie, een dubbelnummer, werd afgelopen weekeinde in de Bewaerschole in Burgh-Haamstede gepresenteerd.
Decreet heeft zich altijd ten doel gesteld Zeeuwse kunstenaars een podium te bieden. Dankzij de mooie fotografie en vormgeving krijgt hun werk al de aandacht die het verdient. De nadruk in dit nummer ligt op de locaties waar – vooral beeldend – kunstenaars hun scheppend werk verrichten en waar ze elkaar ontmoeten.
Speciale aandacht is er voor de diverse kunstenaarsinitiatieven en collectieven die Zeeland rijk is, zoals Mon Capitaine in Middelburg, KipVis in Vlissingen, het Raadhuis in ‘s-Heer Arendskerke en ‘kunstenaarsdorp’ Kats.
Verder houden Johan de Koning, Joop Kroon en Leonard Snelders in dit nummer een warm pleidooi om van de zone langs het Kanaal door Walcheren een aantrekkelijk verblijfsgebied te maken, onder meer met kleinschalig vervoer over het water en de aanleg van steigers en terrassen.
Oud-wethouder Tjeu Strous betoogt dat Middelburg haar eigen onevenredige bezuiniging op beeldende kunst verhult met het rijksgeld (150.000 euro per jaar) dat zij sinds 2009 als ‘centrumgemeente voor deze sector ontvangt.
Robbert Jan Swiers en Hans Overvliet dromen over Zeeland Arthouse, waarin de creatieve industrie de krachten bundelt tot een ‘broedplaats voor kunst, cultuur, onderwijs en zo veel meer’.
Ook bevat Decreet interviews met Kees Slager (over zijn bijzondere woon- en werkplek: het voormalige stoomgemaal bij Poortvliet), met de Middelburgse wethouder Ed de Graaf over de fusies op het gebied van beeldende kunst en `serieuze muziek’ (`verwacht niet van de politiek dat zij artistieke leiders gaat aanwijzen) en met scheidend provinciaal cultuurambtenaar Jack van Aspert (‘eigenlijk ben ik meer beleidsmaker dan een beleidsmedewerker’).
Het tijdschrift besteedt daarnaast aandacht aan Theo Voorzaat, de muziekgroep Kaviaar, de Bewaerschole, galerie Pop in Domburg, het programma `De schilder, het werk & het atelier’ van presentatieruimte Caesuur in Middelburg, miniatuurmuseum Le Secet van Bianca Runge, de installatie Retreating Motion/Wave van Elis Vermeulen, de “Skype-portretten” van Servaas Roelandse, de schilderijen van Johnny Beerens en naaktmodeltekenen in het atelier van Theo Jordans in Groede.

Rolf Bosboom
Decreet, nr 9/10, binnenkort bij de betere Zeeuwse boekhandels, €15,-.
Ook te bestellen via decreet@zeelandnet.nl.